Кипър

Кипър

Разберете повече - общо

Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на остров Кипър. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, но на острова се говорят също английски и руски. Остров Кипър е разделен на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия.
Република Кипър е член на Европейския съюз от 1 май 2004 г. Еврото е въведено като официална валута от 1 януари 2008 г. При започването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС Брюксел постави предварителното условие за изтегляне на военните и сили от Кипър.

Република Кипър е президентска република, като всяка новоизбрана президентска двойка получава мандат от пет години. Изпълнителната власт се упражнява от 11-членен министерски съвет. Президентът определя министрите, членове на министерския съвет и правителствения говорител. Министрите ръководят работата на повереното им ведомство, отговарят за прилагането на законите, подготовката на проектобюджета на министерството.

Законодателната власт по конституция принадлежи на парламента. Парламентът на Република Кипър се избира за срок от 5 години по пропорционалната система. Съгласно конституцията на републиката съдебната власт е независима. Основен орган на съдебната власт е Върховният конституционен съд на Република Кипър. Съдебната власт се упражнява от Върховния съд и на него са подчинени 6 областни съдилища и неголям брой районни съдилища. Председателите на ВКС и ВС се определят от президента за срок от 5 години.

Местното самоуправление се упражнява от градските и селските общински съвети. Градските общински съвети се занимават с управлението на градовете и големите селскостопански райони на страната, докато селските общински съвети упражняват местно самоуправление в рамките на селата. Те са независими от държавата органи и членовете им се избират на общински избори с обикновено мнозинство.

Кипър е съставен 6 окръга, разделени на общо общини, но заради разделението на острова е прието той да бъде разделян на Северна (турска) и Южна (гръцка) част.

Градът с най-голямо население е Лимасол – над 70 000 души. Столицата Никозия е на 3-то място по брой на населението с 42 000 жители. Ако се отчита агломерацията, столицата е най-големият град на острова с 210 000 души население. Повечето гърци изповядват православно християнство, а турците – ислям.

Сред работещите в Кипър през 2011 г. европейци най-много са българите и румънците.

Основните икономически дейности на острова са туризмът, износът на текстилни и занаятчийски изделия и търговското корабоплаване. Традиционните занаяти включват изработката на бродерии, грънци и медни изделия.

Държава Кипър
Визови изисквания

Не е необходима виза за гражданите на ЕС. Всички останали се нуждаят от виза.
Visa in not needed for EU citizens. Everyone else need a Visa.

Говорими езицигръцки, турски
Използвана валутаЕвро (EUR)
Площ (км2)9 251, 43753

Спорт & природа

Природата е съчетание от планини и равнини. Има две основни планински вериги – Пентадактилос в северната и Троодос в централната и югоизточната част на острова. Между тях се простира плодородната равнина Месаория. Десет процента от територията е използвана за пасища. В миналото островът е бил покрит с гори, но днес те са изсечени и на тяхно място има маквиси и твърди иглолистни гори.
Климатът е субтропичен и средиземноморски, с мека зима и сухо, горещо лято. През лятото няма дъжд, а през зимата падат оскъдни валежи.

Повечето от културите, които се отглеждат в Кипър, са познати, но интересна част от стопанството е коренът на растението трилистник, наречен също „холукаси“. Голям процент от частните стопанства се занимават с отглеждането на този корен. Земите се обработват усилено, което се дължи на малките частни стопанства. Отглеждат се овце, кози и прасета, риболовът също е развит.

Информация за нощния живот

Островът на Афродита предлага не само красиви пейзажи, Златни плажове и ясни сини води, но има също и див нощен живот, която привлича хиляди млади хора всяка година. Тук е пълно ръководство за нощни клубове и барове в град Айя Напа, Лимасол, Ларнака, Никозия и Пафос.

Хора от цял свят се стичат към Агия Напа, която е парти центърът на острова – там има около 20 нощни клуба. В Ларнака клубовете са съсредоточени предимно в крайбрежната част на града, а Лимасол има подобна клубна сцена на тази в Агия Напа, но в по-малък мащаб. Пафос се фокусира основно върху добрите ресторанти и релаксиращата атмосфера. Столицата на острова, Никозия, определено си заслужава визитата. Тя ще Ви предложи добри ресторанти, барове и нощни клубове. Ако пък предпочитате по-тихите и спокойни местенца, отправете се към крайбрежните рибарски селища.

Нощните заведения на Агия Напа наистина предлага богат избор от места, за да се забавляват, Каквото и вашата музика или вашето парти, Тук ще намерите барове и клуб нощувки за всеки. Много хора дискотеки и нощни клубове често се организират тематични вечери или събития с международни DJ-и, и те са отворени от юни до края на август (Някои дори от април до края на ноември).

Много клубове предлагат безплатен вход за тези, които влизат в работно време или през нисък сезон, Докато по време на активния сезон можете да платите до 25 Евро в зависимост от събитието. Всички клубове имат някои PR, които разпространяват сконтираните билети или отстъпки за напитки. Няма рокля код, където ще намерите широк спектър от стилове, особено много въображение: по принцип, Агия Напа е на място доста неофициални and, тъй като има топъл климат по-голямата част от годината, Повечето хора носят шорти и тениска.

Партията започва вече от обяд, Когато младите хора да започнат да се излее на плажа Плаж Nissi където, до 19.00, повтаряйки музиката на диджеи и хората са танци и се забавляват.

Въпреки, че повечето барове около площада и главната улица на град Айя Напа отваря в 20.00, много клубове са отворени вече от коктейл час, и може да се яде докато слушате музика.

В началото на нощта, барове, които предлагат най-евтините напитки са склонни да бъдат по-пренаселено от барове в центъра на града. Местните жители в долния край на лентата, по булевард Nissi и към пристанището, са най-високо ценените от семейства, от двойки и от тези, които искат тиха вечер.

Но истинско забавление започва около 1.00, Когато клубовете в Айя Напа те отварят вратите си и хора отива диви на дансинга, Докато различните барове се конкурират с музика да тегли тълпата. Клубове обикновено затварят около 5 Сутринта, но някои от тях остават отворени до 7 или в 8. В края на деня това е обичайно да се видят много деца отговарят на плаж за плуване или за потегля на някакво момиче, просто си го срещнал в дискотека.

Информация за културата и историята

В Кипър са открити находки от неолита (7000 – 3800 г. пр. Хр.).

Едни от първите заселници на острова са микенците и финикийците (1050 – 600 г. пр. Хр.), а по-късно там се заселват и асирийци, египтяни и перси (700 – 475 г. пр. Хр.). Последни там се установяват гърците

Карта на Кипър и Близкия изток през 1271 г.

През Средновековието там се утвърждават кръстоносците, които завземат острова на 1 юни1191 г. Офанзивата е водена от Ричард Лъвското сърце.
През 1271 г. Кипър е подложен на атака от мамелюците, но те са спрени при Лимасол. По това време владетел на Кипърското кралство е Хуго III, който наследява на трона Хуго II.
На 1 октомври 1960 г. Кипър получава независимост от Великобритания. Първият президент на републиката е архиепископът Макариос III (1913 – 1977), който обединява църковната и светската власт. През 1963 – 1964 г. настъпват размирици, организирани от гръцки националисти. През 1964 г. в страната са разположени базите на умиротворителните войски на ООН, чиято мисия продължава до днес. На 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант, след прогръцкия преврат, организиран от режима на полковниците с цел присъединяване към Гърция и така стъпват на северното крайбрежие на острова. Те завземат около една трета от острова и окупират северната му част. През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Севернокипърска турска република.

До 1960 г. островът е колония на Великобритания, след което получава независимост. Все още на острова се намират две действащи военни бази под юрисдикцията на Обединеното кралство.

През 1974 г. след кратък период на насилие между гърци и турци, близо една трета от острова е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния договор от 1960 г. Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си на юг, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат в домовете си. Създадена е Севернокипърската турска република. Окупираните територии са разделени чрез „Зелена линия“, дълга 180 km и охранявана от войски на ООН. Тази граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. През 2007 г. части от границата са разрушени откъм южната и половина.

Кипър е населен още от зората на човешката цивилизация. Владян е от Рим, древна Гърция, Египет, Османската империя, Венеция в различните периоди от своята история. Влиянието на тези култури може да се наблюдава върху намерените артефакти и произведения на изкуството. Островът е изключително богат на исторически забележителности – замъкът на Пафос, разкопките на комплекс от древни вили, Гробниците на Кралете, християнски базилики, древни езически храмове, укрепления и неолитни поселища.

Кипър притежава богата и разнообразна история, която е повлияна от римската, византийската и гръцката цивилизация, които процъфтявали на острова. Най-известните исторически паметници са пристанището, замъкът в Пафос, скалата на Афродита и мистериозните древни стени на Никозия. Кипър е изпълнен с наследство, напоен в история – където и да отидете, ще бъдете заобиколени от митове и легенди. Обърнете внимание и на някои от музеите, които представляват един чудесен начин да се потопите в историята на острова. Отлични варианти са Византийският, Етнографският и Археологическият музей. Гробницата на царете е чудесна опция, ако се интересувате от римското и гръцкото минало на Кипър, около III век преди Христа. Руините в Пафос са доста интересни, а мозайките – изключителни. Между градовете Choirokitia и Ларнака се намират реставрирани поселища, датиращи от каменната ера, които позволяват на посетителите да надникнат в миналото.

За съжаление в момента няма места за настаняване на това място.

За съжаление в момента няма оферти за екскурзии на това място.